fbpx

Cyklus prírody sa mení počas dňa ako aj podľa ročných období. Podľa ájurvédského učenia sa telesná konštitúcia správa v rôznych ročných obdobiach rôzne. Ročný režim je znázornený na obrázku nižšie.

Jeseň obdobie váty

Na jeseň dominuje váta dóša a jej prevládajúcimi elementmi sú vzduch a éter (priestor). Padá lístie, fúka vietor a teplota začína klesať. Cítime sa zimomravý. Koža je suchá. Potrápiť nás môže i suchý kašeľ. So skracujúcimi dňami nás prepadajú pochmúrnejšie myšlienky. Do duše sa vkráda úzkosť, strach či pocit prázdna.

Príroda spomaľuje po aktívnom lete. Je čas spomaliť i v našich životoch. Uzemniť sa. Zaradiť pravidelné oddych, relaxácie a precvičovať asány pomaly s precítením. Zapáľte si sviečku, prikryte sa dekou a začítajte sa do knihy, na ktorú počas leta nebol čas.

Do jedálnička zaraďte husté polievky, teplá kašu, dusenú zeleninu, či mäso. A nezabudnite pridať aj zahrievajúce korenie ako je škorica, kardamón, či zázvor. A nezabudnite na spánok.

Zima, obdobie kaphy

Obdobie zimy je v dominancii kaphy. Je to obdobie mrakov, snehu a nízkych teplôt. Vlastnosti kapha dóše, ktorá sa zvyšuje v tomto období. Počas tohto obdobia prevláda nachladenie, faryngitída, zahlienenie a kašeľ.

Pokiaľ je človek zdravý, tak v zime je jeho schopnosť tráviť väčšia. V zimnom období si telo ľahšie poradí s ťažším jedlom a aj s väčšími množstvami potravy. Zima je vhodná na prípravu teplých, varených obilnín, hlavne ryže a ovsa, polievok a jedál bohatých na bielkoviny.

Jar, obdobie prechodu

Jar je spojnicou medzi zimou a letom. Začiatkom jara sa ešte navyšuje kapha a v jej druhej polovici začína dominovať pitta dóša.

Začiatok jari, obdobie kapha, je ideálny klasický jarný “liek” tvorený tmavou listovou zeleninou, ako je žihľava, alebo listy púpavy. Fungujú v tomto období ľahko, ostro, sucho a dôrazne. Je to výborný čas pre fyzické cvičenie, všetky druhy očisty a aj pre zníženie množstva spánku. Výborným nápojom počas jari aj jesene je zázvorový čaj, ktorý zahrieva telo a posilňuje agni – tráviaci oheň.

Pitta, letné horúčavy

Druhá faza jari a celé lete patrí pod dominanciu pitta dóše, elementu ohňa a vody. Jej navýšenie v tomto období vedie k poruchám ako sú letné hnačky, pálenie očí, vyrážky, dermatitída, či pálenie chodidiel.

V lete sa dostáva do popredia trávenie. V lete je potrebné  konzumovať ľahké jedlo a nápoje, hlavne sladkého, vlhkého, chladného a tekutého charakteru, ako sú napríklad mlieko, ryža, ovocie, tofu, zeleninové šaláty a ovocie. Výbornou letnou liečivou bylinou je aloe vera tonizujúca pečeň a ochladzujúca celý organizmus.

Striedanie ročných období podporuje naše liečenie a pomáha nám udržiavať vnútornú vyrovnanosť v súlade s cyklami prebiehajúcimi na Zemi. Aj keď sa spočiatku môže zdať starostlivosť venovaná konštitúciám a ročným obdobiam prehnaná, vo vzťahu ku zdraviu sa toto úsilie bohato oplatí. A časom bude pre nás prirodzené jesť na jeseň dyňu a v lete piť chladný mätový čaj. Je to príjemný spôsob, ako sa zúčastňovať životných cyklov na Zemi a znovu si uvedomiť múdrosť ročných období.      

Share This